Skip to content

Guidebook for Kuala Terengganu

Halimi

Guidebook for Kuala Terengganu

Food Scene
nasi dagang sedap
11
locals recommend
Nasi Dagang Atas Tol
11
locals recommend
nasi dagang sedap
cendol madu
Kafe Cendol Madu
cendol madu
keropok goreng & rebus
Keropok Lekor Tok Molor
keropok goreng & rebus
medan selera ikan bakar betul2 di bawah jambatan kuala ibai dengan view tepi sungai ibai & muara sungai ibai......kalau bernasib baik boleh tengok anak2 ketam berlari-lari masa air surut.
Seafood Kuala Ibai Bawah Jambatan
medan selera ikan bakar betul2 di bawah jambatan kuala ibai dengan view tepi sungai ibai & muara sungai ibai......kalau bernasib baik boleh tengok anak2 ketam berlari-lari masa air surut.
dikelilingi pokok-pokok merimbun anda boleh menikmati sarapan pagi style western & melayu sambil menikmati kedinginan redup pepohonan di sekelilingnya. Dah makan jangan lupa singgah di Nurseri Pak Man Pasu di seberang jalan & beli pokok-pokok sambil berangan boleh breakfast bawah pokok kat rumah sendiri.....hmmmm angan2
Warung Taman Fanadia /Pak Man Pasu
dikelilingi pokok-pokok merimbun anda boleh menikmati sarapan pagi style western & melayu sambil menikmati kedinginan redup pepohonan di sekelilingnya. Dah makan jangan lupa singgah di Nurseri Pak Man Pasu di seberang jalan & beli pokok-pokok sambil berangan boleh breakfast bawah pokok kat rumah sendiri.....hmmmm angan2
Warung betul-betul di tepi bahagian hulu sungai ibai. Kalau rasa gatal nak memancing sambil makan pulut kuning, nasi minyak & nasi dagang try laa mintak izin dengan tuan kedai sebab warung nie memang betul2 berada di tepi sungai.
Warung D'River
Warung betul-betul di tepi bahagian hulu sungai ibai. Kalau rasa gatal nak memancing sambil makan pulut kuning, nasi minyak & nasi dagang try laa mintak izin dengan tuan kedai sebab warung nie memang betul2 berada di tepi sungai.
warung nie dekat betul dengan homestay kami....nak jalan kaki pun boleh, keluar jer dari jalan haji awang ke main road sebelah kiri dah jumpa warung tersebut. Menu utama nasi dagang, pulut kuning & kuih muih yang di buat oleh orang kampung.
Kedai Nasi Dagang Kg. Atas Tol
1318 T101
warung nie dekat betul dengan homestay kami....nak jalan kaki pun boleh, keluar jer dari jalan haji awang ke main road sebelah kiri dah jumpa warung tersebut. Menu utama nasi dagang, pulut kuning & kuih muih yang di buat oleh orang kampung.
bukan sekadar roti tempayan.....nasi beryani....mee hoon sup....chicken chop pun ada.....makan di sebelah hujung kedai berlatar belakang pokok nipah & kawasan wetland (paya laaa maksudnya)
Ahlan restaurant (Roti Tempayan)
bukan sekadar roti tempayan.....nasi beryani....mee hoon sup....chicken chop pun ada.....makan di sebelah hujung kedai berlatar belakang pokok nipah & kawasan wetland (paya laaa maksudnya)
menjual nasi ayam & lauk pauk tengah hari
Nasi Ayam Ummi
Jalan Gelugor Jl. Kuala Berang
menjual nasi ayam & lauk pauk tengah hari
Sightseeing
pantai pasir yang putih
7
locals recommend
Pantai Batu Buruk
7
locals recommend
pantai pasir yang putih
dikenali juga sebagai Masjid Terapung. Bahagian belakang masjid adalah muara Sungai Ibai yang mempunyai taman permainan kanak-kanak selain gerai-gerai jualan penduduk tempatan yang dibuka pada hari Jumaat & Sabtu.
Masjid Tengku Tengah Zaharah
dikenali juga sebagai Masjid Terapung. Bahagian belakang masjid adalah muara Sungai Ibai yang mempunyai taman permainan kanak-kanak selain gerai-gerai jualan penduduk tempatan yang dibuka pada hari Jumaat & Sabtu.
Shopping
Kompleks kraftangan batik Terengganu sesuai untuk membeli belah produk batik untuk lelaki & perempuan
9
locals recommend
Noor Arfa Craft Complex
9
locals recommend
Kompleks kraftangan batik Terengganu sesuai untuk membeli belah produk batik untuk lelaki & perempuan
kedai menjual produk batik dan juga pakaian
Desa Murni
1624 Jl. Kuala Berang
kedai menjual produk batik dan juga pakaian
pasar pagi orang kampung laut....barang basah, kuih-muih moden & tradisional, sayur-sayuran & barang-barang asas kelengkapan dapur. Penat membeli boleh singgah makan pagi di warung-warung bersebelahan pasar & semestinya ada nasi dagang.
Pasar Pagi
pasar pagi orang kampung laut....barang basah, kuih-muih moden & tradisional, sayur-sayuran & barang-barang asas kelengkapan dapur. Penat membeli boleh singgah makan pagi di warung-warung bersebelahan pasar & semestinya ada nasi dagang.
Keropok keping ikan tamban, parang ada di jual di sini. Keropok lekor pun ada. Jangan lupa beli sekali dengan sos pencicah keropok. Jika bernasib baik boleh tengok proses menjemur keropok keping.
KEDAI KEROPOK KAK YATI
Keropok keping ikan tamban, parang ada di jual di sini. Keropok lekor pun ada. Jangan lupa beli sekali dengan sos pencicah keropok. Jika bernasib baik boleh tengok proses menjemur keropok keping.
Kedudukan pasar ini telah berubah ke lokasi baru berhadapan dengan SMK Sultan Mansor. Bangunan pasar baru yang besar. Specialty pasar ini ialah kuih muih tradisional.
Pasar Pekan Kedai Buluh
Kedudukan pasar ini telah berubah ke lokasi baru berhadapan dengan SMK Sultan Mansor. Bangunan pasar baru yang besar. Specialty pasar ini ialah kuih muih tradisional.
Essentials
Kedai farmasi....anda tak perlu lagi ke bandar kuala terengganu
FARMASI IMAN MEDICARE
Kedai farmasi....anda tak perlu lagi ke bandar kuala terengganu
semua dah kenal kan 7-E he he he....
7-Eleven
semua dah kenal kan 7-E he he he....
7 eleven....
7-Eleven @ Bukit Payong
7 eleven....